Ny nedgang til generalens kommandobunker

Senest opdateret 1/2-2024 :

Efter flere års arbejde, er det endeligt lykkedes for bunkermuseet med velvillig støtte fra Silkeborg kommune samt fra Slots- og Kulturstyrelsen, at få realiseret vores drøm om at forbedre adgangen til generalens kommandobunker her på Silkeborg Bad.

Adgangen har indtil nu været ned ad en næsten lodret metalstige på 8 meter, gennem en meget lille åbning i græsplænen, hvilket betød at mange af vores gæster ikke havde mulighed for at besøge bunkeren.

Nu bygger vi ny nedgang, så mange flere kan få muligheden for at opleve denne perle, der gemmer sig under græsplænen.

Byggeriet starter primo februar 2024 og byggeperioden er anslået til 3½ til 4 måneder.

Byggeriet kan følges i parken v. Kunstcentret Silkeborg Bad.

Når byggeriet er færdigt, er det næste projekt at føre bunkeren tilbage til dens oprindelige udseende og indretning, som den så ud fra 1943 til 1945. Det er et stort arbejde og vil foregå løbende over de kommende år.

Fra 1945 til 1947, da der var flygtningelejr for tyske flygtninge her på Silkeborg Bad, blev bunkeren brugt som arrest.

Bunkeren kan besøges fra forsommeren på vores guidede ture. Der er mulighed for at bestille en privat guidet tur her på hjemmesiden, ellers vil der blive løbende blive afholdt åbne guidede ture.

Læs mere om projektet og byggeriet her (PDF- dokument) :

Visualisering af ny indgang til tysk kommando-bunker | Silkeborg - I

Visualisering af ny indgang og nedgang til kommando-bunkeren - Indgang

Visualisering af ny indgang til tysk kommando-bunker | Silkeborg - II

Visualisering af ny indgang og nedgang til kommando-bunkeren - Oversigtstegning

Billedgalleri fra byggeriet  :

Kurbadets overlæge på vej op ad stigen ned til den tildækkede kommandobunker i 1951.

Efter krigen blev kommandobunkeren lukket, således den kun var tilgængellig via stige og to smalle åbninger i græsplænen foran Societetsbygningen.

Plantegning af generalens kommando-bunker.

Bunkeren har hidtil været gemt og kun vanskeligt tilgængelig under græsplænen foran Societets-bygningen, dvs. Silkeborg Bads bygning for ophold og overnatning for kurbadets daværende gæster.

Byggeriet går igang og de store maskiner køres i stilling

1/2-2024 : De store maskiner køres i stilling før (grave-)arbejdet går igang.

Byggeriet går igang og de store maskiner køres i stilling

13/2-2024 : Fritlægning af bunkerens øverste del v. indgangene. Nærmest ses bunkerens sydøstlige hjørne. I baggrunden ses Societetsbygningens nordvestlige afsnit.

19/2-2024 - Arbejdet med fritlægning af kommando-bunkeren er gået igang.